תוכנית המסלול הישיר לתואר ראשון ושני לסטודנטים מצטיינים באוניברסיטת בר-אילן

1.  מבוא 

המסלול הישיר לתואר שני הוא מסלול לימודים מואץ לתואר ראשון ולתואר שני, המיועד לסטודנטים מצטיינים הלומדים לתואר ראשון במקצוע חד חוגי בלבד. ההצטרפות למסלול זה נקבעת על בסיס הישגים גבוהים במהלך לימודי התואר הראשון באוניברסיטה. 

סטודנטים במסלול זה עשויים ליהנות מהפחתה של קורסים ביחס למסלול הרגיל. 

סטודנטים במסלול הישיר חייבים לסיים את לימודי התואר הראשון והתואר השני במסלול מחקרי עם תזה או במסלול ללא תזה בפרק זמן קצוב, כמפורט להלן. 

כדי לעמוד ביעד של השלמת שני תארים בתוך פרק הזמן הקצוב, וכדי לאפשר לסטודנטים מצטיינים השתלבות במסלול מהיר ללימודים מתקדמים, נבנתה תוכנית לימודים מיוחדת לתואר הראשון, שבעיקרה היא חד-מחלקתית (מקצוע חד חוגי), הכוללת בדרך כלל מכסת לימודים מופחתת. במסלול מיוחד זה יש להשתתף בקורסים לתואר השני כבר בשנה השלישית ללימודי התואר הראשון.  

2.  מבנה הלימודים בתואר הראשון ובתואר השני במסלול הישיר 

סטודנטים מצטיינים שהתקבלו למסלול הישיר על פי הנוהל שיפורט להלן בסעיף 3, ילמדו באוניברסיטה את התוכנית הבאה (בחלק מן המחלקות ייתכן היקף שעות שונה לפי קביעת המחלקה): 

בתואר הראשון 

מינימום 120 נ"ז לתואר ראשון, מתוכם: 

לימודי יסוד ביהדות - 20 נ"ז. 

קורסים במקצוע חד חוגי – על פי החלטת המחלקה ניתן להפחית עד 8 נ"ז מקורסים שאינם קורסי הליבה של התוכנית.  

לימודי אנגלית והבעה עברית, בהתאם לכללים (ללא נקודות זכות אקדמיות). 

יש להשלים קורסי מחלקה או קורסים כלליים / קורסי העשרה כדי להגיע ל- 120 נ"ז לפחות לתואר. 

סטודנטים במסלול הישיר יקבלו תעודת סיום תואר ראשון במקצוע חד חוגי. 

בתואר השני 

24 נ"ז במסלול א' - הכולל עבודת מחקר (תזה). 

36 נ"ז במסלול ב' – ללא תזה. 

לימודי שפה זרה, בהתאם לכללים (ללא נקודות זכות אקדמיות). 

סטודנטים במסלול הישיר פטורים מקורס יסוד ביהדות לתואר השני.  

3.    תנאי הקבלה למסלול הישיר 

  1. בעת הדיון בבקשה נדרש ממוצע של 85 לפחות (בחלק מן התוכניות נדרש ממוצע של 90 לפחות) בקורסי המקצוע החד חוגי, ובתנאי שבמועד הדיון בבקשה יהיו ציונים סופיים ל-8 קורסים בשלושה סמסטרים של תוכנית לימודים מלאה במסגרת המקצוע החד חוגי. 

  1. לימוד רצוף בתוכנית לימודים מלאה במשך כל שנות הלימוד. 

  1. לימוד רצוף של תואר ראשון ושני באותה המחלקה ובאותה המגמה. לא יוכלו להתקבל למסלול הישיר סטודנטים שלמדו שנה או יותר במחלקה שונה מהמחלקה שבה הם מעוניינים להשלים את המסלול הישיר. 

 4.    מהלך הלימודים והרישום למסלול הישיר 

  1. במהלך סמסטר ב' של שנת הלימודים השנייה לתואר הראשון, ובתנאי שעמדו בדרישות הקבלה למסלול הישיר, יפנו המעוניינים בכתב לראש המחלקה ויבקשו להתקבל למסלול הישיר. 

  1. סטודנטים שיתחילו את הסמסטר השני של השנה השנייה ללימודי התואר הראשון, ואשר השיגו בסוף הסמסטר הראשון את הממוצע הנדרש לקבלה למסלול הישיר ועומדים בתנאי הקבלה, יכינו תוכנית לימודים מתאימה למסלול הישיר בתיאום עם ראש המחלקה והיועץ. 

  1. רשימת הסטודנטים שהומלצו על ידי ראש המחלקה להתקבל למסלול הישיר תועבר לאישור בית הספר ללימודים מתקדמים, שיבדוק את כשירות המועמדים לקבלה למסלול הישיר ויודיע להם ולמחלקה על קבלתם למסלול האמור עד תחילת שנת הלימודים השלישית. 

  1. הסטודנטים שיתקבלו יירשמו בשנת הלימודים השלישית לקורסים לתואר שני (כקורסים אופציונליים), בהיקף של 16 נ"ז לפחות, בנוסף על הקורסים הנדרשים להשלמת התואר הראשון במסלול הישיר. 

  1. בשנת הלימודים השלישית ללימודי התואר הראשון יגישו הסטודנטים את מועמדותם לתואר השני (בפקולטה למדעי החיים בשנה"ל השנייה). את המועמדות יש להגיש בחודש פברואר של שנת הלימודים השלישית, ולא יאוחר ממועדי הרישום שנקבעו במחלקה שבה הם לומדים.  

  1. במהלך שלוש השנים הראשונות ללימודיהם ייחשבו הסטודנטים כסטודנטים לתואר ראשון, ואילו בשנה הרביעית ללימודים ייחשבו כסטודנטים בשנת הלימודים הראשונה לתואר השני, וזאת רק לאחר שהתקבלו על ידי בית הספר ללימודים מתקדמים. 

לתשומת לב, 

הקבלה הסופית ללימודי התואר השני מותנית בעמידה בתנאי הקבלה של התוכנית במועד הרישום לתואר שני.  

כמו כן, מועד הגשת הצעת המחקר, מועד סיום הלימודים וכדומה נקבעים בדרך כלל על בסיס משך הלימודים הרגיל ולא על בסיס משך הלימודים שנקבע בתקנון לסטודנטים במסלול הישיר כאמור לעיל. כל בקשה להארכת לימודים תבטל את הזכאות להיכלל במסלול הישיר, למעט מקרים שבהם צוין במפורש כי ההחלטה מתייחסת למסלול הישיר. 

 בפועל יהיה על הסטודנטים במסלול הישיר לעמוד במהלך לימודיהם בתנאים הנוגעים לממוצע הציונים, למועד סיום הלימודים, למועד הגשת הצעת המחקר וכדומה על פי כללי המסלול הישיר. 

 
5.   תנאי הסיום ומשך הלימודים במסלול הישיר 

הסטודנטים במסלול הישיר נדרשים ללמוד ברצף ולסיים את לימודי התואר הראשון והשני כדלקמן: 

  1. במסלול א' (עם תזה) - עד סוף השנה החמישית מתחילת הלימודים לתואר הראשון (סטודנטים בפקולטה למדעי החיים עד סוף השנה הרביעית). 

  1. במסלול ב' (ללא תזה) - עד סוף השנה הרביעית מתחילת הלימודים לתואר הראשון. 

  1. סטודנטים במסלול הישיר חייבים לסיים את לימודי התואר הראשון בתוך שלוש שנים (ולכל היותר 4 שנים) על פי שנות התקן בתוכנית. 

  1. חריגה במשך הלימודים המוגדרת במסלול תבטל אוטומטית את הזכאות להמשיך במסלול הישיר ואת הזכויות שמקנה המסלול מזמן החריגה ואילך (לדוגמא: מכסת שעות מופחתת). במקרה זה הסטודנטים יחויבו להשלים את לימודי התואר הראשון והתואר השני על פי מתכונת השעות הרגילה. 

מניין השנים יחול גם במקרה של שינוי מגמה, החלפת נושא המחקר, וכל התפתחות אחרת במהלך לימודי הסטודנט. 

 
 6.   הענקת התארים 

הענקת התואר הראשון והשני לא יוענקו בטקס באותה שנה. ובכל מקרה, תעודת התואר הראשון תוענק לפני הענקת התעודה לתואר השני. 

 

תאריך עדכון אחרון : 26/02/2024