לימודי ניהול ויישוב סכסוכים ומשא ומתן

לימודי התואר השני והשלישי בתוכנית כוללים היכרות בין-תחומית מקיפה עם נושא הסכסוך, עם התפתחותו ועם הדרכים לניהולו וליישובו. הלימודים מתמקדים בדרכי הטיפול בסוגים שונים של סכסוכים ברמות חברתיות שונות: ברמה הבין-אישית, הארגונית, הקהילתית, הבין-קהילתית והבין-מדינתית. התוכנית מקנה יסודות אקדמיים ומחקריים מקיפים ומציעה שילוב מיטבי בין תאוריה לפרקטיקה והתנסות בשטח. 

התוכנית מיועדת למועמדות ולמועמדים מכל תחומי העסוק ובעלי תואר ראשון מכל תחום, המעוניינים  לרכוש כישורים שיאפשרו להם להוות גורם חיובי, ממתן ומגשר בסביבתם המשפחתית, במקום העבודה ובמקומות אחרים. התוכנית מתאימה גם למי שממלא או שואף למלא תפקידי מפתח בתחומי ניהול ויישוב סכסוכים וניהול משא ומתן בארגונים מסוגים שונים – במגזר הפרטי ובמגזר הציבורי. 

מרבית הארגונים הפועלים היום בעולם גלובלי, בין-תחומי, משתנה, מורכב ותחרותי, מחפשים עובדים שבארגז הכלים שלהם ידע, כישורים וניסיון בניהול ויישוב סכסוכים ובניהול משא ומתן. עובדים כאלה רואים בכל סכסוך בסביבתם הזדמנות לצמיחה. באמצעות לימודים לתואר שני או שלישי בתוכנית לניהול ויישוב סכסוכים ומשא ומתן תקבלו את הכלים הטובים ביותר למניעת סכסוכים, ניהולם ויישובם, לקידום צדק ושיקום, להובלת שינויים מבניים,  מוסדיים וחברתיים. 

הלימודים הינם במתכונת של מסלול אקדמי המשלב התנסות בשטח. משתתפי התוכנית ילמדו קורסים מתקדמים העוסקים בהיבטים תיאורטיים מגוונים וכן ביישום הנלמד בתוכנית. שילובם של סטודנטים הבאים מתחומי לימוד שונים, בעלי עניין וכישורים שונים, ומערכת לימוד מגוונת יקנו לבוגרי התוכנית ידע רב-תחומי נרחב, ויכולות אקדמיות ופרקטיות מוכחות בתחום של יישוב סכסוכים. 

התוכנית מתמקדת בשישה תחומים: 

  1. גישור רב תחומי; ברמה הבין-אישית, הקהילתית, הבין-קהילתית, העסקית והארגונית.   

  1. דיאלוג וניהול קונפליקטים בישראל.   

  1. משא ומתן וגישות וטכניקות לטיפול בסכסוכים ברמות חברתיות שונות.   

  1. ניהול ויישוב קונפליקטים פנים מדינתיים ובין-לאומיים.   

  1. לימודי ניהול מצבי משבר בסכסוכים מסוגים שונים. 

  1. היבטים פסיכולוגיים ורגשיים של סכסוכים.  
     

התוכנית לניהול ויישוב סכסוכים ומו"מ מציעה: 

  1. לימודי תואר שני ללא תזה, הנערכים בשנה קלנדרית אחת או בשנתיים.   

  1. לימודי תואר שני עם תזה הנערכים בשנתיים עד שלוש שנים.   

  1. לימודי תואר שלישי. 
      

חדש בתוכנית: 

  1. לימודים לתואר שני במגמה הבין־תחומית ללימודי ניהול משברים (מסלול ללא תזה, בשנה אחת קלנדרית או בשנתיים).   

  1. לימודים לתואר שני במקבץ קורסים באשכול "גישור רב־תחומי". אשכול זה מתאים למועמדים ולמועמדות מרקע אקדמי ומקצועי מגוון, ולאלה המעוניינים להתמחות בגישור, בתוכנית המותאמת גם למגשרים בתחילת דרכם וגם למגשרים מנוסים (מסלול ללא תזה, בשנה אחת קלנדרית או בשנתיים). 

לימודים לתואר שני בהם הסטודנטים.ות מרכיבים.ות תוכנית לימודים מתוך מגוון קורסי הבחירה בתוכנית, בתמהיל המתאים לכם.   
 

תואר שני  

מסלולים  

קיימים שני מסלולים 

מסלול א'  - כולל ביצוע מחקר והגשת עבודת גמר בכתב (תזה). 

מסלול ב'  - ללא תזה.  
ניתן לסיים לימודים בשנה קלנדרית אחת או בשנתיים. המסלול כולל ביצוע פרויקט שטח והגשה של עבודה סמינריונית המסכמת את הפרויקט.   
 
תוכנית הלימודים כוללת קורסי חובה ובחירה וכן סדנאות הכשרה מעשיות. 

מגמות 

המגמה ללימודי ניהול משברים - מסלול ב' (ללא תזה) 

במסגרת הלימודים בתוכנית ניתן ללמוד במגמה הבין-תחומית ללימודי ניהול משברים. הלימודים במסלול ייחודי זה מקנים הבנה תאורטית, הכשרה מעשית ותרגול. הכלים שמציע תחום יישוב הסכסוכים לטיפול בשלב משברי במחזור החיים של סכסוכים. זאת בסכסוכים מסוגים שונים וברמות חברתיות שונות: סכסוכים בין־אישיים, סכסוכים בארגון, סכסוכים פנים-קהילתיים ובין־קהילתיים, בישראל ובזירה הבין-לאומית. הסטודנטים והסטודנטיות זוכים להיחשף למחקרים עדכניים, המספקים תובנות וכלים רב-תחומיים שנמצאו יעילים במניעת הידרדרות מצבי משבר בסכסוכים לכדי דינמיקה הרסנית ביחסי הצדדים. 
 
במסלול זה נלמדים קורסי הליבה (קורסי חובה עיוניים) של תוכנית האם, ארבעה קורסים ייעודים שהינם רק לתלמידי המגמה וסדנה ייעודית לניהול מו"מ משברי.  
בנוסף, הסטודנטים במגמה ילמדו קורסי בחירה נוספים ממגוון קורסי הבחירה של התוכנית במסגרת מסלול זה חובה לכתוב עבודה סמינריונית במסגרת הקורס "פרויקט שטח" שהינו ייעודי ללומדים במגמה. 

השלמת הלימודים בהצלחה במגמה, מזכה בתעודת תואר שני אוניברסיטאי בתוכנית לניהול ויישוב סכסוכים ומו"מ במגמה ללימודי ניהול משברים. 
 

מקבץ קורסי בחירה באשכול הגישור הרב תחומי (לימודים במסלול עם תזה וללא תזה) 

הלימודים באשכול הגישור הרב־תחומי מתאימים למועמדים ולמועמדות מרקע אקדמי ומקצועי מגוון המבקשים לרכוש את כלי הגישור; אשכול זה מתאים גם למגשרים מנוסים וגם למגשרים בתחילת דרכם. הרקע התאורטי הנלמד בתוכנית מהותי להבנה עמוקה של קונפליקטים, להבנת התנהגויות של אנשים במצבי קונפליקט ולהכרת מודלים שונים להתמודדות עם מצבי אי הסכמה מורכבים. ההתנסות המעשית בתוכנית מלווה בניתוח רפלקטיבי מעמיק, אשר תורם למגשרים ותיקים ומנוסים בהבנת התהליכים שהתרחשו בחדר הגישור מנקודות מבט שונות. מגשרים רבים שסיימו את התוכנית העידו כי הלימודים שיפרו את יכולותיהם המקצועיות באופן מהותי, בזכות מגוון הקורסים הרחב והבין־תחומי שנחשפו אליהם בתוכנית. 
 
כדי ללמוד באשכול הגישור יש ללמוד את קורסי הבחירה המשויכים לאשכול בהיקף של 5 נ"ז. 

את רשימת הקורסים השייכים לאשכול ניתן למצוא באתר התוכנית

סדנת הכשרה בגישור  

התוכנית מציעה כקורס בחירה, סדנה מרוכזת בגישור בהקשרים סביבתיים שונים כולל יחסים בין-אישיים, יחסי עבודה, יחסים בין קבוצתיים, בין קהילתיים ועוד'. בסיום הסדנה תוענק תעודת מגשר על-פי המתכונת המומלצת על-ידי ועדת גדות, משרד המשפטים. הסדנה כרוכה בתשלום נוסף מעבר לתשלום שכר לימוד. 
 

תנאי קבלה  

סטודנטים חדשים מתקבלים מלכתחילה למסלול ב', שהינו מסלול ללא עבודת מחקר. דרך קבלה זו אדמיניסטרטיבית בלבד. המעוניינים לבצע מחקר (במסגרת מסלול א') ראו פרטים בהמשך. 

לתואר שני ללא תזה רשאים להגיש מועמדות בוגרי תואר ראשון מכל תחומי הידע עם ממוצע ציונים של 80 לפחות. 

התוכנית תשקול את המועמדות של מספר מצומצם של מועמדים החורגים במעט מהממוצע הנדרש, אם הם בעלי נתונים אישיים שיכולים לתרום לרב-גוניות התוכנית. התוכנית שומרת לעצמה את הזכות לזימון המועמד לראיון.  

השלמות  

ידע בסיסי בתחום המשפט (שנלמד במסגרת אקדמית כלשהי) הינו חיוני כחומר רקע בלימודי ניהול ויישוב סכסוכים. מי שאין לו ידע מסודר בתחום זה נדרש להשתתף בקורס 27706 "יסודות המשפט", בשנת הלימודים הראשונה לתואר, ולהשיג ציון מינימלי של 75 בקורס. 
 

מכסת השעות והסמינריונים 
 
מסלול א' – עם עבודת מחקר (תזה)  

36 נ"ז כמפורט להלן: 

קורסי חובה עיוניים - 14 נ"ז  
קורסים המתמקדים בגישות פוליטיות ודיפלומטיה, גישות פסיכולוגיות-חברתיות וגישות משפטיות, מהווים את התשתית האינטלקטואלית ללימודי קונפליקט וניהול או יישוב סכסוכים. 

קורסי חובה מתודולוגיים - 6 נ"ז  
קורס בשיטות מחקר וסדנה לכתיבת עבודת מחקר, אשר יסייעו לסטודנטים בעריכת מחקר תזה וכתיבת מחקר התזה. 

חובה לסיים את כל לימודי החובה בשנת הלימודים הראשונה, למעט סדנה לכתיבת עבודת מחקר שתתקיים בסמסטר א' בשנה ב'. 

קורסי בחירה - 16 נ"ז  
קורסי בחירה כוללים מגוון של קורסים העוסקים בהיבטים שונים של ניהול ויישוב סכסוכים. רשימת קורסי הבחירה משתנה מדי שנה. מומלץ לפנות לתוכנית ולהתעדכן ברשימת הקורסים. 

רישום למסלול עם תזה (באמצעות קוד תזה) 

הרישום למסלול מתאפשר רק בתום סמסטר ב' בשנה ב' ועד לסיום התואר, ומותנה בעמידה בכל הקריטריונים הבאים: 

  1. ציון 88 ומעלה בכל אחד מקורסי הליבה (קורסי החובה) בשנה א'. 

  1. ציון 88 ומעלה בקורס שיטות מחקר בשנה א'. 

  1. אישור מוועדת המחקר המחלקתית להירשם לקורס סדנה למחקר בשנה ב'. 

  1. ציון 88 ומעלה בקורס סדנה למחקר בשנה ב'. 

  1. ממוצע ציונים כולל מעל 88. 

  1. מציאת מנחה לתזה, בליווי מכתב שיתקבל במזכירות התוכנית, בו המנחה מאשר שהוא הסכים להנחות את הסטודנט לתזה. 

  1. כתיבת הצעת תזה אשר תאושר להגשה על ידי המנחה. 

  1. אישור מוועדת המחקר המחלקתית. 

ללא הצעה מאושרת עד סוף שנה ב', יסיים הסטודנט את לימודיו במסלול ללא תזה (מסלול ב'). במידה שהסטודנט לא השלים את פרויקט השטח כקורס בחירה, יצטרך להשלימו כתנאי לסיום התואר במסלול ללא תזה. על כן, רצוי להירשם לקורס פרויקט שטח בשנה הראשונה או השנייה. במידה וכותבים תזה, קורס פרויקט השטח, ייחשב כקורס בחירה. סטודנט שלא השלים את הקורס פרויקט שטח בשנה הראשונה או השנייה, ישלים אותו בשנה השלישית לצורך סיום לימודיו. 

עבודת המחקר  

ביצוע מחקר בהדרכת מנחה אקדמי מתאים. 

הוראות לכתיבת עבודת התזה 

כתיבת העבודה היא בכפוף לתקנון בית-הספר ללימודים מתקדמים (פרטים בפרק המבוא) ועל-פי ההוראות המפורסמות באתר התוכנית ללימודי ניהול ויישוב סכסוכים ומשא ומתן

בחינת גמר  

בחינת הגמר בעל-פה תתבסס על עבודת הגמר ועל הביבליוגרפיה ששימשה כבסיס לעבודת התזה. 

לימודי יהדות  

על-פי הדרישות הכלליות לתואר שני (ראו בפרק המבוא). 

 
 
את הצעת המחקר יש להגיש עד סוף שנת הלימודים השנייה 

   

מסלול ב' – ללא תזה (ללא כתיבת עבודת מחקר) 

מכסת השעות והסמינריונים 

40 נ"ז כמפורט להלן: 

קורסי חובה עיוניים - 14 נ"ז קורסים המתמקדים בגישות פוליטיות ודיפלומטיה, גישות פסיכולוגיות-חברתיות וגישות משפטיות, מהווים את התשתית האינטלקטואלית ללימודי קונפליקט וניהול או יישוב סכסוכים. 

חובה לסיים את כל לימודי החובה בשנת הלימודים הראשונה באוניברסיטה. 

פרויקט שטח (כחלק מקורסי החובה במסלול ללא תזה) - 4 נ"ז התמחות בת 40 שעות בארגון, בעמותה, במסגרות חינוכיות, ביהמ"ש/ בביה"ד, במרכזי הגישור או בפרקטיקה אחרת העוסקת בניהול דיאלוג, משא ומתן או בניהול וביישוב סכסוכים. בסיום פרויקט ההתמחות, הסטודנטים יכתבו את עבודת השטח המסכמת את פעילותם. עבודה זו הינה גם סמינריון. 

ללומדים בשנתיים, מומלץ לקחת קורס זה בשנה הראשונה, אך ניתן להשלימו גם בשנת הלימודים השנייה.  

קורסי בחירה - 22 נ"ז  
קורסי הבחירה כוללים מגוון רחב של קורסים העוסקים בהיבטים שונים של ניהול ויישוב סכסוכים. 

רשימת קורסי הבחירה משתנה מדי שנה. מומלץ לבדוק באתר התוכנית ולהתעדכן ברשימת הקורסים המעודכנת. 
 

המגמה ללימודי ניהול משברים - מסלול ב' (ללא תזה) בלבד

מכסת השעות והסמינריונים 

40 נ"ז כמפורט להלן: 
 
קורסי חובה עיוניים בתוכנית האם - 14 נ"ז: 

קורסים המתמקדים בגישות פוליטיות ודיפלומטיה, גישות פסיכולוגיות-חברתיות וגישות משפטיות, המהווים את התשתית האינטלקטואלית ללימודי קונפליקט וניהול או יישוב סכסוכים (ייתכנו שינויים בקורסים הנדרשים).  חובה לסיים את כל קורסי החובה בשנת הלימודים הראשונה באוניברסיטה. 

קורסי חובה יעודים למגמה  ל- 8 נ"ז קורסים המהווים את התשתית התאורטית ומקנים כלים מעשיים בטיפול במצבי משבר בסכסוכים מסוגים שונים. זאת במטרה לספק לתלמידי המגמה היכרות בין-תחומי עם התחום של ניהול משברים. 

קורס בחירה ייעודי למגמה: מו"מ בעת משבר - 4 נ"ז 

פרוייקט שטח ייעודי למגמה (קורס חובה במגמה) - 4 נ"ז  

התמחות בתחום ניהול המשברים, במגוון תהליכים ובארגונים ברמות שונות. בסיום פרויקט ההתמחות, הסטודנטים יכתבו סמינריון המסכם את פרויקט השטח וסוקר היבטים תיאורטיים ומעשיים רלוונטיים.   

קורסי בחירה - 10 נ"ז 

מתוך קורסי הבחירה של תוכנית האם, קורסי הבחירה כוללים מגוון רחב של קורסים העוסקים בהיבטים שונים של ניהול ויישוב סכסוכים. רשימת קורסי הבחירה משתנה מדי שנה, ומומלץ לפנות לתוכנית ולהתעדכן ברשימת הקורסים המעודכנת. 

לימודי יהדות  

על-פי הדרישות הכלליות לתואר שני (ראו בפרק המבוא). 

בחינת גמר  

במסלול ללא תזה בתוכנית האם ובמגמה, עבודת השטח, שנכתבה לאחר ביצוע פרויקט השטח, מהווה סיכום אינטגרטיבי של הלימודים לתואר שני ובכך מהווה גם בחינת גמר. 

 

תואר שלישי  

תוכנית הלימודים*   

א.  סטודנטים בעלי תואר שני עם תזה שלא בתחום ניהול ויישוב סכסוכים, המתקבלים ללימודי תואר שלישי בתוכנית נדרשים ללמוד את קורסי החובה הבאים:  

  1. גישות ומודלים ביישוב סכסוכים בין-לאומיים (27737) – 4 נ"ז  

בין נושאי הקורס: אסטרטגיות לניהול סכסוכים, תורת המשחקים, משא ומתן, תיווך, מניעת סכסוכים, התפייסות ועוד.  

2. גישות חברתיות-פסיכולוגיות למשא-ומתן ולתהליכי יישוב סכסוכים (27700) – 4 נ"ז  

הקורס יעסוק בתרומת הפסיכולוגיה החברתית להבנתם של סכסוכים ודרכי ההתמודדות עמם.  

3.  דרכים חלופיות ליישוב סכסוכים (277046)  - 3 נ"ז  

הקורס יבחן באופן היסטורי את תפקיד יישוב סכסוכים במשפט וידגים שינויים בתפישת הגישור והשפיטה ויחסם זה לזה 

4.  סמינר בין-תחומי אינטגרטיבי (277010) – 3 נ"ז  

קורס זה מארח חוקרים ואנשי שטח המציגים את עבודותיהם בנושאים שונים הקשורים לתחום יישוב סכסוכים. 

5.  קולקוויום לדוקטורנטים (27752) (ללא נ"ז) - חובת השתתפות במהלך השנתיים הראשונות  ללימודי הדוקטורט.  

6. שיטות מחקר (277420) - 4 נ"ז חובת השתתפות למי שלא למד קורס זה בתואר השני.  

 * ייתכנו שינויים בקורסים הנדרשים בהתאם לדרישת המנחה. 
בכל שנות בלימודים בתוכנית על הסטודנט להשתתף בסמינר הבין-תחומי האינטגרטיבי הנערך בתוכנית ובכנסים שהתוכנית מארגנת.   

ב.  סטודנטים בעלי תואר שני עם תזה בניהול ויישוב סכסוכים, שהתקבלו למסלול הרגיל לתואר שלישי, נדרשים ללמוד לפחות 12 נ"ז קורסי בחירה בסך הכל . בחירת הקורסים תעשה בתיאום עם המנחה ובאישור ראש התוכנית. בנוסף, עליהם להירשם לקולקוויום לדוקטורנטים 27725 (ללא נ"ז), ולהשתתף בו במהלך שנתיים. ובכל שנות הלימודים בתוכנית על הסטודנט להשתתף בסמינר הבין-תחומי האינטגרטיבי הנערך בתוכנית ובכנסים שהתוכנית מארגנת. .  

  ג. חובה על הסטודנט לסיים את כל לימודי החובה בשנת לימודיו הראשונה. 

 ד. חובה על הסטודנט להשתתף בסדנה לכתיבת מחקר בשנה א', אשר תסייע לסטודנטים בעריכת מחקר וכתיבת הדיסרטציה.

התוכנית דורשת מחקר בנושא ניהולם ויישובם של סכסוכים מסוגים שונים, שבדרך כלל ושמעוגן בתחום או בתחומים הבאים:  

  1. מדעי המדינה, דיפלומטיה ויחסים בין-לאומיים;  
  2. משפטים, גישור;  
  3. סוציולוגיה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, חינוך ויחסי עבודה;  
  4. היסטוריה, רטוריקה, פילוסופיה ולימודי היהדות;  
  5. מחקר על יישום ויעילות של המודלים השונים מתחום יישוב סכסוכים בכל אחד מהתחומים הרשומים דלעיל.  

עם זאת, בתוכנית בין-תחומית, סטודנטים יכולים להציע מחקר בתחום אחר וכל בקשה תיבדק לגופה.  
  

תנאי הקבלה לתואר שלישי:  

  • ציון 85 ומעלה בתזה בתואר השני.  

  • חובה למתעניינים בלימודים לתואר שלישי טרם הגשת המועמדות לעיין בחוברת פרטי-מידע של לימודי התואר השלישי מטעם בית-הספר ללימודים מתקדמים של האוניברסיטה.    

  • עבודת המחקר של הדוקטורט הינה היבט מרכזי של התוכנית לתואר שלישי ולכן מציאת מנחה פוטנציאלי וקבלת הסכמה בכתב מטעמו להנחיה הם תנאים הכרחיים להגשת מועמדות ללימודי דוקטורט בתוכנית.    

  • מילוי שאלון אישי המפרט נושא המחקר וצירוף חו"ד ממליצים עפ"י שאלון שיימסר ע"י התוכנית. ​​​​​  

למידע נוסף מומלץ ליצור קשר עם מרכזת התוכנית טרם הגשת המועמדות. הוועדה המחלקתית לתואר שלישי תדון במועמדותכם ותעביר המלצתה לבית-הספר ללימודים מתקדמים.  
 

   
לקבלת פרטים נוספים 

ניתן לפנות לתוכנית בטלפון 03-5318043, בדוא"ל 
 ובאתר המחלקה ללימודי ניהול ויישוב סכסוכים ומשא ומתן  

תאריך עדכון אחרון : 08/07/2024